10 Mayıs 2014 Cumartesi

TAŞ HAN HAKKINDA BİLGİ

Taş Han 19 yüzyılın ikinci yarısına tarihlenmektedir. Yapının, daha önce burada bulunan başka bir yapının üzerine yaptırıldığı bilinmektedir. Açık avlulu yapı iki katlıdır ve tamamen kesme taş malzeme ile yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olan yapı; doğu, güney ve kuzey olmak üzere demir kanatlı ve yuvarlak kemerli üç girişe sahiptir.
Orta avlunun tabanı blok taş döşemelidir. Avlunun ortasında elips şeklinde bir havuz ve ortada zıt yönlerde ağzından su akan iki adet çift başlı aslan bulunur. Taş Han'ın içerisinde yer alan bu Aslanlı Çeşme'den bugün de su içebilirsiniz. Hanın üst katında nargile keyfi yaparak yorgunluk atabilirsiniz.
Orta avlunun güney ve kuzey yönünde, tek parça silindir gövdeli altı büyük sütunun oluşturduğu revaklar dikkat çekicidir. Bu bölümün gerisinde dükkanlar bulunmaktadır. Sütunlar birbirine düz olarak bağlanmıştır. Üst kata doğu ve güney yöndeki taş basamaklı merdivenlerden çıkılmaktadır.
Revaklardaki sütunlar birbirine yuvarlak kemerlerle bağlanmıştır. Revak gerisindeki odalar ve revak üzeri beşik tonoz ile örtülüdür. Dıştan ise her mekanın üzeri kırma çatılı ve kiremit kaplıdır.birtarihsehri.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder