10 Mayıs 2014 Cumartesi

SUBAŞI HANI HAKKINDA BİLGİ

Subaşı Hanı, bir Osmanlı Devri hanıdır. Ortası açık avlulu, iki katlıdır. Sicil Defteri'nde, 1525 yılında vefat eden Sivas valisi Sinan Paşa tarafından yaptırıldığına ilişkin bir kayıt bulunmaktadır.
Yapı, eski kalın kesme taş duvarlı bir yapının üzerine sonradan inşa edilmiştir.
Yapıyı iki bölümde incelemek gerekir. Doğu yönündeki Develik olarak adlandırılan bölüm ve diğer yandaki ahşap ve kagir iki katlı yapı.
14. yüzyılda yapılmış olan Develik bölümü, dikdörtgen planlı ve ortadaki tuğla örgülü ayak ile üç sahına ayrılmıştır. Tek katlıdır ve üstten tepe pencereleri ile aydınlatılmaktadır. Dıştan düz dam şeklindedir. Bugün bu bölüm lokanta haline getirilmiştir.
İki katlı ahşap kagir bölüm ise dikdörtgen planlı, açık avlulu ve şadırvanlıdır. Güney yönü dışında üç yönlü revaklarla çevrili, revakların gerisinde dükkanların yer aldığı, üst katı otel olarak kullanılan bölümdür. Bu bölümlere güney ve batı yönündeki kapılardan girilir. Alt kattaki dükkanlar sivri kemerli, beşik tonozlu, kagir olarak inşa edilmiştir. Üst kata ve develik bölümüne doğu yönündeki merdivenlerle ulaşılmaktadır. Bu bölüm 19. yüzyılda yapılmıştır.birtarihsehri.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder