10 Mayıs 2014 Cumartesi

JANDARMA BİNASI HAKKINDA BİLGİ

Batı ve kuzey yönünde uzanan Jandarma Binası'nın planı L biçimindedir. Her iki kolun birleştiği köşe yapının ağırlık noktasını oluşturmaktadır. Bu köşede yapı 3 katlı olarak düzenlenmiştir. Üçüncü katta tek mekan bulunur. İkinci katta ise bunun yanlarına ikişer mekan eklenmiştir. Zemin katta ise kollar tek katlı ve çok mekanlı olarak uzanmaktadır.
Yapı; kolların kesiştiği köşede sekizgen olarak düzenlenmiş, her üç kattaki odalar bu plan düzenine uyularak yapılmıştır. Sekizgenin güney yönünde asıl giriş bulunmaktadır. Arazinin eğimi nedeniyle yapıya taş merdivenle çıkılırken, daha sonra bu giriş kapatılmıştır. Bugün yapıya köşenin iç tarafındaki kapıdan girilmektedir. Sekizgen planlı köşe kulesi denebilecek bölümün silmelerle çerçevelenmiş alınlığında yapım yazıtı bulunmaktadır.
Yazıta göre: "1908 yılında vali Reşit Akif Paşa zamanında Jandarma Dairesi olarak yaptırılmıştır."
İsmet Paşa Caddesi ile Kurt Cebe Noyan Caddesi arasındaki yapı sadece Sivas için değil, Türkiye Cumhuriyeti için de önemlidir. Türkiye'nin bağımsızlık savaşımının oluşması aşamasında önemli bir rol üstlenmiştir.birtarihsehri.blospot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder