10 Mayıs 2014 Cumartesi

ARKEOLOJİ MÜZESİ HAKKINDA BİLGİ

Arkeoloji Müzesi binası el sanatlarını geliştirmek ve sanatçı yetiştirmek amacıyla 1896 yılında Sivas'a atanan vali Hacı Hasan Paşa tarafından Sanatlar Okulu olarak düşünülmüş, ancak bunu gerçekleştiren, binayı biraz daha geliştirerek işlerlik kazandıran, 1899 yılında Sivas'a atanan vali Reşit Akif Paşa olmuştur. Sanayi-i Nefise Mektebi o tarihte etkin olabilmiştir. Okula vali Muammer Bey tarafından 1911 yılında demirci, marangoz ve halıcı atölyeleri gibi işlikler eklenmiştir. Kurtuluş Savaşı yıllarında zorunlu olarak durgunlaşan eğitim, 1927' vali Süleyman Sami Kepenek tarafından yeniden işlevine kavuşmuştur.
Yapının doğu cephesinin iki yanındaki mekanlar dışarı taşmaktadır. Beden duvarları kesme taştandır. Pencereleri dar, uzun ve sivri kemerlidir. Pencerelerin ve kapının kemer alınlıkları silmelerle birbirine bağlanarak hareket sağlanmıştır.
Arkeolojik bakımdan son derece zengin bir birikime sahip olan Sivas yöresinde bulunan eserler, günümüzde bu yapıda sergilenmektedir. birtarihsehri.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder