10 Mayıs 2014 Cumartesi

KALE CAMİİ HAKKINDA BİLGİ

Kale Camii 3. Murat'ın veziri Sivas valisi Ali Beyoğlu Mahmud Paşa tarafından 1580 yılında yaptırılmıştır. Kare planlı, tromp geçişli kubbesi, dıştan on iki köşeli tambur ve üzerinde on altı köşeli tambur ve üzerinde on altı köşeli kasnaklıdır. Kornişlerle kubbe yayı arasında kalan boşluklara, kubbe akustiğini sağlamak amacıyla çömlekler yerleştirilmiştir. Caminin beden duvarlarıyla kasnak tamburu kesme taştan ve mermerden yapılmış, mihrabıyla minberi ise mukarnas süslemedir.
Kuzeybatı köşesindeki minarenin kaidesi ve pabuç bölümü kesme taştandır. On altı köşeli, tuğla örgülü minare gövdesine ve alt yanı kirpi dizili şerefe altına sahiptir. Korkuluk bölümü kesme taşlarla çevrelenmiştir; tuğla örgülü petek bölümünün üzeri dıştan kurşunla kaplıdır. Yapıya eklenmiş iki küçük ayrıntı, Sivas'ın zarif yanlarından birini anlamak bakımından önemlidir. Caminin kapısının yanındaki Sadaka Taşı denilen delik, muhtaç olup dilenmekten utananları korumak içindir. Sadaka vermek isteyen parayı, eşyayı buraya koymakta, gereksinmesi olan da kimseyle yüz yüze gelmeden burada gereksindiği kadarını almaktadır.
Cami duvarının köşesindeki oyuksa Yitik Taşı'dır. Bir şeyini yitiren insanlar önce buraya bakar, çünkü buluntu eşya buraya bırakılmaktadır. birtarihsehri.blogstop.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder