10 Mayıs 2014 Cumartesi

SİVAS ATATÜRK KONGRE VE ETNOGRAFYA MÜZESİ HAKKINDA BİLGİ

Mustafa Kemal Atatürk, arkadaşlarıyla Heyet-i Temsiliye'yi 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında bu binada toplamıştır. Bina bu bakımdan bağımsızlık savaşımının ilk karargahıdır.
Sivas Kongresi sırasında müdür odası Mustafa Kemal'e, okulun müsamere salonu ise kongreye ayrılmıştır. Bu iki odanın tavanı ve duvarları kalem işi süslemelidir. Üst kat çıkışlarında ise daire biçimli göbekli ve çarkıfelek motifli iki ahşap tavan bulunmaktadır.
Yapı, Ekim 1892'de dönemin Sivas valisi Mazlumpaşazade Mehmet Memduh Bey tarafından Mülki İdadi Binası(Lise Binası) olarak yaptırılmıştır. Hattat Sivaslı Mahmud Edip'in mermer üzerine talik(italik) yazdığı dört satırdan oluşan yapım yazıtı, kongre binasında sergilenmektedir.
Temsilciler Kurulu'nun 18 Aralık 1919'da Ankara'ya gitmesinden sonra bir süre Astsubay Okulu olarak kullanılan yapı, bu kurumun Tokat'a taşınmasıyla lise işlevini sürdürmüştür. 1981' kadar okul olarak kullanıldıktan sonra müzeye dönüştürülmüştür.
Cumhuriyet'in kuruluş günlerinin anısını yaşatmak için, Temsil Salonu sıralar, sandalyeler, kürsü ve o günlerde kullanılan eşyayla döşenerek Kongre Salonu olarak yeniden düzenlenmiştir. Ayrıca üst kattaki idare odaları dışındaki hemen her bölüm, matbaa, telgraf gibi o günlerdeki etkinliği yansıtacak araç gereç ve dökümanla, bir kongre müzesi olarak düzenlenmiştir.
MÜZE KOLEKSİYONU
Osmanlı Devrine ait kılıç, kama, zırh, miğfer, kalkan, ok, yay, tüfek, tabanca, gibi çeşitli silah aletleri; Sivas ve yöresinden derlenen kilim, seccade,  zili örnekleri; Divriği Kale Camii'nin 1180 tarihli ahşap minberi ve Divriği Ulu Camii'ne ait ahşap eserler müzede sergilenmektedir.
Sivas ve yöresinde, günlük yaşamda kullanılan sini, ibrik, kazan, matara, lenger, sahan, kevgir, şamdan gibi bakır eşyanın sergilendiği odada, çeşme lüleleri, ağırlık ölçüleri, kilit ve kapı tokmaklarını da görmek mümkündür. Sancak, teber, şiş, tespih, mum, zikir tespihleri, tef, zil gibi nesneler dinsel yaşamın tekke ve zaviyeler üzerinde döndüğü dönemlerin simgeleridir. Müzede ilin geçmiş giyim tarzını gösteren eşyalar da sergilenmektedir.
Müzenin en önemli bölümlerinden biri, Sivas halılarının sergilendiği odadır. Renk tonları bugünün teknolojisiyle bile zor tutturulan lacivert renkli zeminin üzerinde olağanüstü güzellikte desenler, Sivas halısının özelliğini oluşmaktadır.
Bu katta ayrıca bir bölüm, Sivas konaklarında misafirlerin ağırlandığı başoda olarak, ocaklı ısınma sistemiyle, işlemeli perdeleriyle, sedirli, minderli, kırlentli oturma düzeneğiyle ve şerbetlikleriyle, Sivas konaklarında misafirlerin ağırlandığı başoda olarak düzenlenmiştir. birtarihsehri.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder